In de media: als we toch met het thema communicatie bezig zijn…

Verbinding ontwikkel je in de schoolbanken

Toch wel een beetje gespannen zitten we tegenover elkaar in de lerarenkamer van de school als de bel gaat en de journalist die ons wil interviewen over onze school binnenkomt. Direct bij binnenkomst hangt er een vreemde sfeer. De journalist lijkt op zoek naar een bepaald verhaal. We stellen voor om eerst even een kort voorstelrondje te doen, hij lijkt er weinig animo voor te hebben, maar stemt dan toch in.

We vertellen over hoe het idee is ontstaan voor De Zijderoute op te richten, uit een gevoel van ongenoegen over sociale ontwikkelingen in Amsterdam. Het lijkt of integratie verder is dan ooit. Het idee is ontstaan uit een ideaal van verbinding: een tegengeluid bieden aan het populisme en de polarisatie.
En wat is een mooier moment om dichter naar elkaar toe te groeien dan in de schoolbanken?

We vertellen over dat we in de klas aandacht besteden aan kunst en cultuur van alle achtergronden. Kunst en muziek zijn de mooiste dingen die een samenleving kan voortbrengen en daarover leren zorgt voor respect en open vizier.

We vertellen over de verschillende feestdagen van allerlei culturen waar we aandacht aan besteden. Binnenkort vieren we Diwali, Sint Maarten en Sinterklaas en in het kader van de dag van de duurzaamheid donderdag 10 oktober maken we een boom van plastic afval.

Aan de basis van ons onderwijs ligt de Noordwijkse Methode waarin thematisch werken centraal staat; onderwijs volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Door te werken met thema’s onwikkelen kinderen makkelijker een framework, kennisboom, om alle nieuwe informatie aan op te hangen.

Helaas is dat niet het verhaal waar de journalist naar op zoek is. Hij wil graag de juicy details weten over de islamitische achtergrond van onze directrice. We leggen uit dat het team gemengd is en dat dit ook past bij het ideaal van verbinding wat we willen uitdragen.

Dat de school nog maar klein is, is niet zo verwonderlijk, de school is pas een maand open. Wij zeggen liever: ‘Droom groot, begin klein.’

We zouden zeggen, come see for yourself! De school is geopend voor iedereen die belangstelling of vragen heeft!